MUHYIDDIN TAK MAMPU BELI UNDI RAKYAT SABAH!!

Saturday, January 28, 2012


TPM yang tiada kuasa - Pegawai Pelajaran buang surat sokongan TPM ke tong sampah!

Agaknya ramai yang tidak sedar, terutama kepimpinan tertinggi di KL, bahawa pemimpin yang bertanggungjawab menjadikan UMNO diterima dan berpengaruh di Sabah sepanjang 1991-1994 tidak lagi bersama-sama dengan UMNO. Ironisnya pemimpin yang dimaksudkan itu sedang merancang strategi untuk 'reverse' iaitu menumbangkan UMNO di Sabah!

Pemimpin yang dimaksudkan itu ialah Dato Seri Anwar Ibrahim. Dalam UMNO, walaupun jawatan Anwar hanya Timbalan Presiden dan Timbalan Perdana Menteri, pemimpin dan rakyat Sabah yakin dengan kepimpinan beliau.

Dalam UMNO hari ini, Tan Sri Muhyiddin dengan jawatannya sebagai Timbalan Presiden dan TPM, dilihat bukan seorang tokoh yang berkarisma jauh sekali berkebolehan untuk mempengaruhi rakyat Sabah.

Ramai pemimpin-pemimpin UMNO Sabah kurang senang dengan sikap Muhyiddin. Nak jumpa satu hal. Dapat jumpa, sokongan dan surat-suratnya untuk dapat kontrak membersih sekolah atau kontrak makanan asrama hanya dibangkul sampahkan pegawai-pegawai kementeriannya. Perkara sebegini tidak pernah berlaku ketika Anwar menjadi TPM.

Kemenangan sebagai Timbalan Presiden UMNO hanya "by default" iaitu atas ehsan PM Najib yang menghalang Datuk Ali Rustam yang lebih popular untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO pada 2008.

UMNO hari ini semata-mata mengharapkan kepada isu pembangunan dan RM. Bukan Rosmah Mansor tapi wang ringgit untuk membeli undi rakyat Sabah yang dianggap sebagai "fix deposit BN" kerana menyelamat BN pada PRU lalu.

Rakyat Sabah hari ini lebih celik politik berbanding dengan ketika UMNO masuk ke Sabah pada 1991. Rakyat Sabah tahu berapa banyak hasil bumi Sabah masuk ke kantung kerajaan Persekutuan berbanding dengan sumbangan yang diberikan kepada rakyat Sabah.

Mampukah Muhyiddin dan wang ringgit mempengaruhi sokongan rakyat Sabah kepada BN?0 comments:

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP