KETUANAN MELAYU - YANG DIKEJAR TAK DAPAT YANG DIKENDUNG...?

Sunday, December 5, 2010

Anwar Ibrahim pemimpin  Melayu beri "new deal" kepada kaum Cina. Termasuk jawatan TPM. Manakala dasar-dasar Ekonomi Najib pula beri advantaj kepada kaum itu. 
   
Cina di Malaysia,  dua kelompok. Satu dipanggil Cina asli atau Cina yang mengikut ajaran Confucious. Suka pada kedamaian. Tidak agresif dan jika mereka berperang kerana terpaksa untuk mempertahankan diri.

Maharaja China membina tembok besar atau Great Wall kerana mempertahan negara dari serangan musuh. Jika diambil kira kos dan kekayaan yang digunakan membina tembok besar itu, negara China mampu menakluki dunia!

Laksamana Cheng Ho (Zhung Her) lebih awal mengelilingi dunia sebelum Maggellan tetapi Cheng Ho tidak pernah menawan tanah-tanah menjadi tanah jajahan untuk dihadiahkan kepada Maharaja China seperti Magellan dan penjelajah Barat.

Cheng Ho hanya mencari sumber bahan mentah dan pasaran baru. Dalam sejarah tercatat, Cheng Ho pernah sampai ke Amerika Utara sebelum Columbus menenmuinya pada 1491.

Cheng Ho juga pernah singgah di Sungai Kinabatangan Sabah. Kinabatangan nama asalnya Kina iaitu Cina dan batangan bermaksud sungai dalam bahasa tempatan - Sungai Cina.

Menurut sejarah, Kapal Cheng Ho yang sarat muatan dengan kayu balak telah meninggalkan kelasi-kelasi kapal di perkampungan sepanjang Sungai Kinabatangan. Mereka kemudiannya berkahwin dengan penduduk tempatan.

Kelompok kedua kaum Cina dipanggil “banana skin Chinese”. Kulit kuning di luar tetapi isinya berwarna putih! Cina jenis kedua ini tidak lagi mengamalkan ajaran Confucious. Ramai yang berpendidikan Barat dan mentaliti juga seperti orang putih. Ramai yang memilih Kristian sebagai agama.

Didikan Barat merubah sikap mereka seperti Orientalis Barat. Ingin menjajah negara baru. Lee Kuan Yew, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng termasuk dalam kumpulan kedua ini.

Hari ini, spesies yang pertama sudah semakin pupus. Golongan ini termasuk generasi pertama dibawa penjajah British ke Tanah Melayu untuk bekerja sebagai buruh dan pekerja di lombong bijih timah. Peninggalan yang ada seperti Tan Seng Giaw, MP Kepong dan beberapa orang ahli perniagaan yang menubuhkan MCA.

Majoriti Cina yang ada sekarang adalah spesies “banana skin”, berpendidikan Inggeris, beragama Kristian dan berniat untuk menguasai politik dan pemerintahan negara!

Parti UMNO dan BN yang diwarisi Najib sebenarnya lebih tenat daripada yang diwarisi ayahandanya pada tahun 1969. Prestasi parti-parti komponen BN, MCA, Gerakan, MIC di Semenanjung Malaysia adalah lebih parah berbanding dengan pilihan raya 1969.

Salah satu faktor kenapa parti MCA yang pro UMNO tidak dapat sokongan Cina pada pilihan raya 1969 berpunca daripada tindakan Singapura keluar dari Malaysia pada 1965.

Lee Kuan Yew telah menjadi sumber inspirasi dan meyakinkan kumpulan Cina “banana skin” bahawa bangsa Cina boleh menguasai politik dan pemerintahan negara Melayu.

Secara senyap-senyap kaum itu menyokong DAP dan parti Gerakan (serpihan parti MCA) Kaum Cina juga mengundi PAS untuk mengurangkan majoriti UMNO/BN. Pemimpin yang tidak mesra-Cina dan dianggap ultra Malay seperti Tun Mahathir tewas di Kota Setar Selatan kepada calon PAS.

Parti UMNO dan BN yang diwarisi Najib sebenarnya lebih tenat daripada yang diwarisi ayahandanya pada tahun 1969. Prestasi parti-parti komponen BN, MCA, Gerakan, MIC di Semenanjung Malaysia adalah lebih parah berbanding dengan pilihan raya 1969.

Tetapi Tun Razak memulakan langkah dengan mendekati pengundi Melayu dan meyakinkan mereka bahawa kerajaan pentadbirannya ingin membela nasib bangsa Melayu. DEB diperkenalkan dan beberapa GLC seperti FELDA untuk meningkatkan ekonomi Melayu dan bumiputera.

Apabila kelihatan ada keikhlasan Tun Razak membantu bangsa Melayu/bumiputera, maka usaha menyatukan sokongan pengundi Melayu lebih mudah. PAS, sebuah lagi parti politik sokongan Melayu bersetuju bergabung dengan UMNO.

Dalam usaha mengurangkan politicking, Barisan Nasional ditubuhkan pada 1 Januari 1973 menggantikan Perikatan dengan menjemput PAS, Gerakan dan parti pembangkang lain ke dalam BN.

Untuk menarik hati kaum Cina di Malaysia, Tun Razak menjalinkan hubungan dengan negara China pada tahun 1974, walau pun China adalah sebuah negara pemerintahan komunis dan Malaysia baru sahaja bebas daripada ancaman komunis.

Gambarnya bersalam dengan Pengerusi Mao Tse Tung dan Setiausaha Agungnya Chou En Lai menepis persepsi pentadbiran Razak anti kaum Cina.

Kaum Cina melihat Tun Razak lebih memahami aspirasi kaum Cina berbanding dengan Tunku Abdul Rahman. Pada pilihan raya ke 4, 20 Ogos 1974, kesemua 61 calon UMNO menang, semua 14 calon PAS menang, MCA menang 19 daripada 23 kerusi, MIC menang semua 4 kerusi. Gerakan menang 5 daripada 8 kerusi.

Daripada 154 kerusi parlimen, BN menang 135 kerusi. Parti-parti pembangkang hanya mampu mempertahankan 19 kerusi. DAP 9 kerusi, SNAP di Sarawak 9 kerusi dan PEKEMAS 1 kerusi. Daripada hilang dua pertiga kepada kemenangan luar biasa. Itulah kebijaksanaan Tun Razak.

Beliau tidak tergesa-gesa mengejar undi Cina dan membiarkan orang Melayu terkapai-kapai. Tun Razak melawat negara China hanya lebih kurang 60 hari sebelum pilihan raya umum diadakan. Manakala Najib melakukan lawatan peringkat awal menjadi PM Malaysia. Dasar-dasar kerajaan Najib kelihatan lebih memihak kepada kepentingan kaum Cina.

Jangan sampai yang dikejar tak dapat yang dikendung akan berciciran..... 

8 comments:

bRAVEhEART December 5, 2010 at 6:11 PM  

Salam Tuan,
Saya menulis dan mengangkat posting tuan ini. Kredit akan saya berikan ke blog Konspirasi Politik Melayu dengan memberikan link. Selamat berjuang! ~ bRAVEhEART

musli oli December 5, 2010 at 7:50 PM  

terima kasih Braveheart....

cermin2mirror.blogspot.com,  December 12, 2010 at 1:11 AM  

C2M suka sangat penulisan Musli Oli.Well research.Selamat berjuang tuan.

Arif Zulhilmi Bin Abd Rahman December 15, 2010 at 11:24 PM  

Tidak kira sama ada Melayu, Cina atau India, kita kenalah sama-sama mempunyai semangat cintakan bangsa dan tanah air. Bukan parti yang menjadi keutamaan kini, tetapi perpaduan yang sedang dicari. Bak kata Encik Musli, yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran. Tak gitu Encik Musli? :)

Penanggah December 21, 2010 at 8:38 PM  

artikel yg menarik.. orang cina bijak berpolitik.. walaupun tidur dibantal yg berlainan tapi mempunyai mimpi yg sama.. itu sbbnyer diorang tetap mndapat untung walau saper yang memerintah..

Anonymous,  January 5, 2011 at 8:02 AM  

artikel tu memang bagus ..
tapi aku nak komen gambar nuar tu, posing perasan hensem je..
Muda-muda dulu lu memang jambu baii, smart boy.. tapi skrg ni mcm jambu busuk la.. monyampah moluat den tengok muko kau.. goli den..

mohdhafifi April 26, 2011 at 7:34 PM  

tanah melayu tetap milik melayu

tiada tempat lain lagi untuk melayu

cina jd tpm?

aduhaii

http://apiqputraspeech.blogspot.com/ May 7, 2011 at 12:22 AM  

mohdhaffi-rujuk perlembagaan persekutuan syarat PM,TPM.perlu perkenan tuanku.

ad melayu yg lebih "cina" dr cina.sifat racist melayu yg label cina nie mcm2.salah kita jugak tak matang dlm politik.

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP