KETUA PKR SABAH - DR JEFFREY PALING LAYAK

Thursday, October 8, 2009


Dari segi ketokohan dan kewangan, Dr Jeffrey Kitingan (pic) seharusnya dipilih semula menjadi Ketua PKR Sabah.


Baru-baru ini bertiup kencang gossip mengatakan ramai ketua bahagian PKR tidak berpuasahati dengan Pengerusi PKR Sabah, Azmin Ali. Kabarnya satu mesyuarat telah diadakan mencadangkan nama Datuk Hamzah Amir kepada pucuk pimpinan menggantikan tempat Azmin.

Hamzah bukan orang politik. Beliau hanya seorang bekas pegawai kanan kerajaan. Jawatan terakhir Hamzah, tak silap saya ialah Presiden Majlis Perbandaran Tawau. Oleh itu beliau tidak dikenali ramai. Barangkali hanya popular dikalangan orang Semporna, tempat asalnya dan Tawau dan kawasan sebelah Pantai Timur Sabah.

Sungguhpun mewakili suku Bajau, bumiputera Islam yang majoriti, kriteria itu tidak memadai untuk memilih Hamzah. Jika matlamat Anwar Ibrahim memecahkan monopoli UMNO dikalangan pengundi Bajau dan bumiputra Islam yang lain, Hamzah bukanlah tokoh yang dapat memainkan pernan tersebut. Agak mustahil orang yang tidak pernah aktif politik mampu menarik sokongan bekas pemimpin Bajau USNO dan Berjaya. Beliau tiada ketokohan seperti Harris Salleh, Yahaya Lampong atau Karim Ghani.

Dalam masa yang sama, Hamzah bukannya “berduit” dan sanggup menjual harta dan berkorban untuk politik. Seperti Azmin Ali dan Ansari Abdullah, Hamzah hanya mengharapkan peruntukan dari PKR Pusat. Tanpa duit, pasti pemimpin kurang popular jika memegang jawatan penting sebagai Ketua parti di Sabah. Ketua-ketua bahagian sentiasa perlukan duit untuk menggerakkan parti di kawasan masing-masing.

Anwar sebenarnya yakin, masa depan PKR Sabah banyak bergantung kepada sokongan kaum KDM. Isu “Sabah for Sabahan” dan janji menambahkan royalty minyak adalah isu yang amat menarik pengundi muda kaum KDM. Sebenarnya Anwar tahu pemimpin paling layak mengetuai PKR Sabah ialah Datuk Dr Jeffrey Kitingan. Beliau seorang pejuang yang menjadi idola kaum KDM.

Namun dalam masa yang sama Anwar juga tahu sokongan KDM sahaja tidak cukup untuk PKR dan gabungannya SAPP untuk menumbangkan BN di Sabah. Daripada 60 kerusi DUN Sabah, 33 kerusi adalah majority pengundi bumiputra Islam.

Oleh itu PKR sekurang-kurang PKR mesti menawan 4 atau 5 kerusi itu untuk membentuk kerajaan baru. Soalnya siapakah tokoh politik bumiputra Islam yang mampu menarik sokongan mereka? Atau kembali kepada asalnya, memilih Jeffrey Kitingan untuk mengekalkan sokongan KDM dan mengharapkan UMNO akan kehilangan beberapa kerusi kepada parti PAS pada PRU 13.

2 comments:

Anonymous,  October 8, 2009 at 11:35 PM  

PKR is also practicing neo-colonialism.
What a blow for PKR's leaders in Sabah.Anwar feels none of them is good enough to lead PKR Sabah.
By asking Azmin to lead shows Anwar has no faith with any of the leaders.
Sabahans would be stupid if they are putting too much hope on PKR, specifically Anwar.

Che Leh Jangok October 9, 2009 at 2:43 AM  

Don't you worry that Anuar will come up with nuts and nuts of promises. Even with contradicting promises. To win he will do anything even to cheat. You will win behind him. You will only loose morale.

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP