PENYOKONG DENG XIO PENG TOLAK BN!!

Monday, April 26, 2010


Siapa boleh beri jaminan doktrin Deng Xio Peng tidak di ajar di sekolah-sekolah Cina?

Amat ketara berdasarkan keputusan PRK Hulu Selangor, majoriti kaum Cina bukan sahaja menolak BN malah terdapat peningkatan sokongan kaum itu kepada parti pembangkang berbanding PRU 2008. Di anggarkan 74%  kaum Cina menyokong PKR pada pilihan raya kecil HS, berbanding dengan 60% pada tahun 2008.

Trend ini tentu sekali  merisaukan pucuk pimpinan BN. Boleh dikatakan hampir semua dasar-dasar baru kerajaan pimpinan Dato Seri Mohd Najib bertujuan menarik semula sokongan kaum itu kembali menyokong kerajaan. Tetapi ternyata dasar-dasar itu tidak menarik mereka.

Dimanakah silapnya?

Apakah MCA dipersalahkan bulat-bulat sebagai gagal membawa agenda kaum itu dalam kerajaan?

Pendapat mengatakan MCA telah melalui gelora kepimpinan yang baru sahaja reda, bukanlah sebab utama kaum itu tidak memihak kepada kerajaan. Sebaliknya banyak isu-isu yang dibangkitkan pemimpin pembangkang dari DAP dan PKR menyentuh hati dan perasaan kaum itu. Berbanding dengan isu pemimpin Cina dari BN yang hanya bercakap isu pembangunan.

Ternyata konsep 1Malaysia, Model Ekonomi Baru dan transformasi kerajaan tidak menarik hati kaum Cina. Apakah kerajaan pimpinan Melayu perlu terus tunduk kepada desakan kaum Cina untuk meraih sokongan mereka?

Saya berhujah, generasi baru Cina hari ini kelihatan lebih bersungguh-sungguh dalam perjuangan politik mereka. Selain Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Tian Chua yang menjadi idola baru generasi muda kaum itu, mungkinkah generasi muda telah dipengaruhi perjuangan Mao Tse Dong, Deng Xio Peng? 

Generasi baru kaum Cina  juga melihat perpecahan Melayu/pribumi sebagai satu peluang besar untuk mereka meningkatkan bargaining power dalam perebutan kuasa politik. Mungkin mereka melihat ini adalah peluang terbaik dan PRU akan datang adalah penentu samada perjuangan itu berhasil atau sebaliknya!

Sistem pendidikan negara yang membenarkan sekolah-sekolah Cina dan sekolah-sekolah bukan kebangsaan juga menyumbang kepada pengujudan golongan generasi baru yang tidak memihak kepada kerajaan. Indoktrinasi diperingkat awal jika berlaku sudah tentu tidak disedari Kementerian Pelajaran!

Jika tidak kerana sokongan undi Melayu dari kawasan FELDA dan sokongan kaum India yang yakin dengan calon muda P.Kamalanathan, sudah tentu BN kecundang di Hulu Selangor!3 comments:

layar April 26, 2010 at 8:20 AM  

Salam..
1.Ana setuju...cuma kalau bole anta tanyala apa yang DAP cakap pada pengundi CINA di HULU SELANGOR...

2.Anta akan dapat jawapan yang konkrit...

Anonymous,  April 26, 2010 at 10:34 AM  

Salam perjuangan.Kami ada jawap di Blog kami http://perkasaampang.blogspot.com/

Shah Nor June 6, 2010 at 1:41 PM  

Siapa kata awak semua Melayu adalah kaum majoriti di Malaysia ni?
Di Parlimen sudah diterima oleh semua Ahli Parlimen termasuk Presiden UMNO dan Ketua Pemuda UMNO dan Bung Mokhtar Radin pun setuju bahawa Melayu bukan kaum majoriti di Malaysia ni!
Kalau masih tidak sedar, cubalah baca sendiri di www.merdeka-online.net.
Kesian semua orang Melayu macam awak ni...Awak tidur ke selama ini?

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP