BANTU RAKYAT MISKIN PUN DIJADIKAN ISU POLITIK!!

Tuesday, June 29, 2010


Shafie Afdal- mencipta sejarah dalam UMNO. Pemimpin pertama yang bukan berasal dari Semenanjung Malaysia  menang jawatan Naib Presiden UMNO


"Ada orang menulis dalam blog dan dalam Facebook menuduh saya membantu pendatang tanpa izin (PTI) di kawasan saya. Sampai ke peringkat memberi bantuan kepada orang miskin pun dijadikan isu politik untuk memburukkan nama saya!!"

"Apabila ada orang datang berjumpa saya, tidak pernah saya tanya samada dia pengundi saya atau bukan pengundi saya. Jika ada orang bertemu saya meminta bantuan, tidak pernah saya tanya statusnya, orang itu ada kad pengenalan atau PTI.

Saya bantu mereka kerana mereka rakyat miskin!! Sedangkan rakyat Bosnia yang tidak mengundi kita, saya bantu, apa lagi rakyat kita sendiri?"

Serius kata-kata Datuk Shafie Afdal kali ini. Wajahnya kelihatan kecewa terhadap tuduhan dan fitnah yang dilempar semata-mata kerana agenda politik orang tertentu yang tidak senang dengan pengaruh politiknya.

"Saya bantu orang secara ikhlas, orang yang jumpa saya dari semua negeri dan semua daerah. Saya tidak pernah pilih kasih. Saya tahu ada yang buat macam-macam tuduhan dan buat cerita. Tapi kenapa timbul tuduhan itu sekarang?".

Shafie Afdal adalah pemimpin pertama dari luar Semenanjung yang menang jawatan Naib Presiden UMNO, jawatan ketiga tertinggi dalam hirarki parti itu. Pada tahun 2000, Datuk Osu Sukam yang juga Ketua Menteri Sabah ketika itu pernah bertanding jawatan Naib Presiden UMNO tetapi hanya mendapat undi ke empat tertinggi.

Parti UMNO kembangkan sayapnya ke Sabah pada bulan Februari 1991.  Datuk Shafie Afdal adalah Pengerusi UMNO Negeri Kedah.

0 comments:

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP