BN SABAH: RETAK MENANTI BELAH??

Thursday, September 2, 2010

Pada PRU negeri Sabah tahun 1976, parti USNO masih mampu mempertahankan pengaruhnya di kawasan 20 kerusi bumiputera Islam walaupun KL secara senyap-senyap menyokong penubuhan BERJAYA yang diketuai bekas TYT Negeri Sabah,  Tun Mohd Fuad Stephens. BERJAYA  menang di  20 kerusi kawasan majoriti pengundi bukan Islam.

Pada ketika itu  kerusi DUN Sabah berjumlah 48. Kerajaan Parti Perikatan (USNO-SCA) telah menang tanpa bertanding sejak pilihan raya pertama 1967. Pada tahun 1974, Parti Perikatan ditukar nama kepada Barisan Nasional dan kekal dianggotai USNO yang mewakili rakyat bumiputera, dan SCA, sebuah parti Cina.

Pada PRU 1976, tiada tokoh Cina yang keluar dari BN dan secara terbuka mengkritik Presiden USNO Tun Mustapha atau Tun Mohd Said Keruak (Timbalan Presiden USNO dan KM Sabah). Tidak dinafikan  beberapa pemimpin muda seperti Lim Guan Sing telah menyertai BERJAYA.

Tetapi terbukti pada pilihan raya itu semua 8 kerusi SCA jatuh kepada BERJAYA. Nyatalah bantahan orang Cina terhadap Tun Mustapha dan USNO adalah secara diam-diam.

Pada PRU 1994, pemimpin dan pengundi Cina memain peranan penting sehingga BN yang diterajui UMNO berjaya "merampas" kuasa daripada parti PBS. Datuk Yong Teck Lee seorang tokoh berpengaruh Cina dalam PBS keluar dari parti itu dan menubuhkan SAPP menjadi rakan BN yang berpengaruh pada masa itu.

Tan Sri Chong Kiat, Presiden LDP dan sekutu setia BN  sejak USNO juga berperanan besar meyakinkan pengundi Cina untuk menyokong UMNO dan BN.

Hari ini, bekas KM Sabah, Tan Sri Chong Kah Kiat telah meletakkan jawatan sebagai Presiden LDP. Dua tahun lalu, Chong sebagai  Timbalan Ketua Menteri Sabah meletakkan jawatan kerana masalah peribadi dengan Datuk Musa Aman berhubung dengan tindakan kerajaan negeri batal kelulusan membina patung dewa Mazu di Kudat.

Datuk Yong Teck Lee telah juga membawa partinya SAPP keluar dari BN atas alasan tidak bersetuju dengan kepimpinan Tun Abdullah Badawi. Tetapi SAPP meneruskan hasratnya walaupun Pak Lah berundur dari jawatan PM. Dalam satu kenyataan, Yong pernah berkata Pak Lah dan Musa Aman pernah berjanji melantiknya sebagai senator kerana tidak dicalonkan pada PRU 2008.

Dua tokoh Cina. Dua bekas KM Sabah telah meninggalkan BN. Dua Timbalan Ketua Menteri Sabah, Raymond Tan dan Peter Pang bertukar parti dan menjadi "katak" gara-gara politik Sabah yang tidak "aman" sejak Sabah dianggap sebagai fixed deposit BN.

Persoalan pokoknya, kemanakah sokongan pengundi Cina yang sejak dulu sebagai "king maker" dalam percaturan kuasa di Sabah?


0 comments:

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP