ORANG UMNO PULAK MAHU UMNO KALAH DI BAGAN PINANG!

Monday, September 7, 2009Tan Sri Isa Samad. Mahkamah tidak pernah menghukum beliau. Yang menghukum ialah UMNO. Tetapi Isa boleh selamatkan UMNO di Bagan Pinang.
Petang semalam seorang kawan yang rapat dengan Tan Sri Muhyiddin sms jemput ke Majlis berbuka puasa di Dewan Merdeka PWTC. Namun saya tidak dapat hadir kerana tiba-tiba pening dan tertidur. Harap petang ini saya diberi kesihatan kerana sebentar tadi sahabat blogger Si Bongkok sms ada lagi majlis serupa dengan rakan-rakan bloggers.


Malam tadi saya bangun jam 11.30 malam. Banyak miskol kawan-kawan. Din Johor, Din Seputeh dan Sang Kelembai. Saya bergegas ke Hotel Seri Pacific. Almahdulillah Sang Kelembai masih ada dan masih ramai kawan-kawan termasuk dari Sabah masih duduk di coffee house.

Kelihatan Nazri Abdullah dari Sipitang, Serin Sudah dari Kota Belud, Ariffin Asgali, Sahar Saka dari Sandakan, Badil, Mohd Razlan, Datuk Sairin Karno juga kelihatan. Selepas beri salam dan minta maaf kerana tidak dapat hadir, saya mengambil tempat duduk dengan Wak Din dan kenalan baru Datuk Idris Mat Saad. Seperti biasa Datuk Adnan Buyong dan Yusof Merah juga sedang duduk disatu sudut coffee house. Yang tidak kelihatan malam ini ialah Datuk Mokhtar Samad dan Erman JR.

banyak isu politik malam ini berkisar tentang PRK Bagan Pinang. Siapa calon? Isa Samad? Anak Isa Samad? Calon Wanita? Kebetulan malam ini Sang Kelembai tidak ikut serta perbualan kami jadi tidak banyaklah isu dalam pasaran.


Saya berhujah hanya dua pemimpin UMNO yang rapat dengan grass-roots, Isa Samad dan
Ali Rustam. Kedua-duanya didapati bersalah kerana amalan politik wang. kedua-duanya disukai ramai. Parti UMNO yang sebenarnya tidak suka pemimpin yang terlalu rapat dengan grass roots bukan ahli UMNO. Pemimpin tertinggi UMNO yang tidak suka pemimpin yang membantu orang ramai, memberi sedikit wang belanja. Mereka akan disingkir. Mereka masih berfikir UMNO kuat dan tidak perlu pemimpin popular. Inilah yang berlaku kepada Isa dan Ali.

Saya tertarik dengan isu calon PRK Bagan Pinang kerana ramai orang UMNO melihat isu ini menjangkaui isu PRK. Mereka sudah menerobos kepada isu krisis kepimpinan di Negeri Sembilan. Isu Dato Mohamad Hassan. Isu KJ. Isu Ishak Ismail. Ada pulak yang terang-terang kata UMNO akan bungkus. Tapi ditangannya masih ada sarung surat yang barangkali sudah ditandatangani Timbalan Perdana Menteri atau menteri-menteri UMNO yang hadir.

Ramai pula yang seronok kalau UMNO kalah lagi di Bagan Pinang. Tetapi mendakwa diri penyokong kuat UMNO. Penyokong kuat Tan Sri Muhyiddin. Jang O Jang...Pening kepala den nak fikir jang….

0 comments:

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP