MOGOK LAPAR: Ramailah penyokong akan kena gestrik, pemimpin mereka tetap segar bugar

Monday, May 25, 2009


‘Rakyat Perak mahu cari makan dengan tenang dan harmoni sehingga pilihan raya umum akan datang. Kalau pakatan pembangkang terus menerus membuat kempen mogok lapar begini, akhirnya nanti seluruh Negeri Perak akan kelaparan – Ustaz Manek Urai’


Oleh ZAKARIA BIDIN

Mereka yang sanggup berlapar ialah mereka yang sudah puas kenyang kata seorang penganalisis politik bebas yang tidak mahu namanya disebut ketika diminta mengulas Kempen Mogok Lapar yang dilancarkan oleh pakatan pembangkang di Perak hari ini.

Katanya lagi, walaupun ramai para ulama dan pemimpin mengatakan mogok lapar itu merupakan satu protes tidak cerdik, tetapi itulah kaedah terbaik yang mereka temui untuk menyatakan frustrasi di kalangan mereka yang mana minda mereka sudah tertutup rapat untuk menerima hakikat kekalahan yang mereka hadapi.

Hari ini bermulalah Kempen Mogok Lapar yang dirasmikan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan bekas Speaker DUN Perak, V.Sivakumar bagi melahirkan kekecewaan mereka terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang mengisytiharkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Selain itu, setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming (Koming) pula mengumumkan bahawa mogok lapar yang dilancarkan itu juga sebagai simbol mendesak Sultan Perak, Sultan Azlan Shah supaya membubarkan DUN Perak.

Kata seorang lagi pengunjung laman web ini, melancarkan mogok lapar adalah mudah. Tetapi untuk benar-benar berlapar tidak semudah pelancarannya. Mereka boleh lancar macam-macam benda untuk menyatakan protes asalkan tidak mengajak rakyat memberontak.

“Kalau mereka makan di rumah senyap-senyap, siapa tahu?” soal beliau yang menamakan dirinya Ustaz Manek Urai dalam e-mailnya. “Selepas ini tidak hairanlah kita akan dapat berita antara pengikut dan penyokong mereka yang benar-benar mengikuti kempen mogok itu akan berbaris dengan pucat lesir di hospital atau di klinik-klink swasta mendapatkan rawatan gestrik.”

“Tetapi,” katanya lagi, “pemimpin-pemimpin mereka akan segar bugar ‘melalak’ sana ini memberi ceramah yang tidak perlu menghidangkan apa-apa makanan ketika mereka dalam mode mogok lapar.”

Mungkin ramai yang bersimpati dengan ‘kelaparan’ di kalangan penyokong pakatan pembangkang, tetapi bukanlah bersimpati kerana mereka sanggup berlapar tetapi sanggup memilih satu jalan yang cukup dilihat begitu tidak cerdiknya mereka memilih mogok lapar sebagai agenda menarik simpati rakyat.

Sepatah kata Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali yang mengirim SMS kepada orang ramai termasuk pengelola laman web ini, suka hati merekalah jika mahu berlapar sehingga menemui ajal sekalipun dan rakyat sedia akan menabur bunga di pusara mereka nanti sebagai satu penghargaan terhadap perjuangan mereka.

Tidak kurang juga mereka yang memberi komen terhadap fatwa-fatwa para ulama yang memaklumkan perbuatan itu adalah perbuatan syrik dan berdosa dianggap satu makluman yang sia-sia sahaja kerana di kalangan pakatan pembangkang tidak kurang para ulama yang mana Mohamad Nizar sendiri sebagai Pesuruhjaya Pas di Perak tentu lebih maklum apakah hukumnya dari segi agama.

Mereka mungkin telah mendapat nasihat dari ulama Pas seperti Datuk Nik Aziz Nik Mat sebelum melancarkan mogok lapar yang melibatkan orang Islam. Oleh itu, tidak hairanlah kalau perbuatan mereka itu salah pada orang lain akan jadi betul pada mereka yang berjiwa menentang apa saja yang tidak menyebelahi mereka.

Ustaz Manek Urai menyifatkan kempen mogok anjuran pakatan pembangkang itu satu kerja yang sia-sia dan benar-benar telah menunjukkan betapa daifnya mereka terhadap undang-undang dan kuasa mutlak Sultan yang rata-rata keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Rayuan itu adalah satu keputusan yang sahih.

Katanya lagi, “Mahkamah Rayuan sebelum membuat keputusan itu telah merujuk kepada pakar undang-undang di peringkat antarabangsa seperti Queen’s Counsel, Lord Lester berhubung krisis di Negeri Perak dan beliau telah mengakui sistem kehakiman di Malaysia berada atas landasan yang betul.”

“Tidak perlulah mereka mahu tunjuk macam-macam karenah lagi seperti terutamanya mendesak Sultan Perak membubar DUN kerana rakyat Perak mahu cari makan dengan tenang dan harmoni sehingga pilihan raya umum akan datang. Kalau pakatan pembangkang terus menerus membuat kempen mogok lapar begini, akhirnya nanti seluruh Negeri Perak akan kelaparan,” kata Ustaz Manek Urai.

2 comments:

ORANG KAMPUNG May 25, 2009 at 10:44 PM  

mogoklah sepuas-puasnya..

peduli apa kita sebagai rakyat..BN ke PR memerintah..bukannya depa tu bagi kita duit hari-hari..

nk duit kena gi kebun juga..

mogok lah ye..

bijen moretti May 26, 2009 at 1:28 PM  

sok gi sana jaja eskem dpn dorg..
tgk nak beli x..
jgn kene tangkap plak suda..
nak beniaga jer pon..
haha..

http://bejahnz.blogspot.com

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP